Hof ter Smissen

Wenst u meer info of heeft u interesse om te kopen?

Hof ter Smissen

Wenst u meer info of heeft u interesse om te kopen?

Hof ter Smissen

Wenst u meer info of heeft u interesse om te kopen?

Hof ter Smissen

Wenst u meer info of heeft u interesse om te kopen?

Hof ter Smissen

Wenst u meer info of heeft u interesse om te kopen?

Hof ter Smissen wordt opnieuw een ‘Thuis’

Hongersveldstraat 10, 1700 Dilbeek

Hof ter Smissen was …

een voormalige pachthoeve van de abdij van Groot-Bijgaarden, onder de naam “Hof te Rondenbos”. Een eerste vermelding van de hoeve in een pachtomschrijving dateert van 1510. Lindemans somt in zijn artikel over de pachthoven van de abdij van Groot-Bijgaarden de verschillende pachters op en beschrijft wat deze pachten inhielden. De hoeve werd voor een eerste maal afgebeeld op de figuratieve kaart van Philip De Dyn van 1624 met de goederen van de abdij van Groot-Bijgaarden. Volgens een beschrijving door Arthur Cosyn in 1910 van de goederen van de abdij van Groot-Bijgaarden was er een wapensteen aanwezig van de abdis Marie d’Ennetières de la Plaigne (1735-1761)

Bron: inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten

Hof ter Smissen is …

een gesloten hoeve gelegen in de Hongersveldstraat 10 te Dilbeek, met gebouwen uit de 18de en 19de eeuw en een 20ste-eeuws woonhuis, gelegen te midden van een aantal recentere verkavelingen. De hoeve ligt ook aan de Smissenboswaterloop, net zoals het nabijgelegen Hof te Hongersveld. Gebouwen gegroepeerd rond een rechthoekig gekasseid erf met ten oosten de boerenburgerwoning en aansluitend stallingen (voormalig woonhuis), ten noorden stallingen en een wagenhuis, ten westen stallingen en een loods en ten zuiden stallingen en bergplaatsen. De hoeve is toegankelijk via een overluifelende toegang (houten latei en pannen zadeldakje) in de noordoostelijke hoek.

Hof ter Smissen wordt …

een nieuwbouw van 29 woningen met een ondergrondse parking en het oorspronkelijk woonhuis wordt gerenoveerd. De huidige stalgebouwen en aanhorigheden worden gesloopt maar het hoofdgebouw blijft bewaard. De nieuw te bouwen vleugels overlappen grosso modo (conceptueel) met de bestaande vleugels, waardoor de nieuwbouw dezelfde inpassing zal hebben als de bestaande hoeve. In de nieuwbouwvleugels worden geschakelde eengezinswoningen voorzien, het hoofdgebouw krijgt een commercieel gelijkvloers met bovenliggende appartementen.

Kort samengevat:

  • Nieuwbouw vierkantshoeve met behoud hoofdgebouw

  • 29 eengezinswoningen

  • 2 appartementen

  • 1 commerciële ruimte

  • 4 vleugels = 4 type woningen (A, B, C, D)

  • 51 ondergrondse parkeerplaatsen

  • 6 bovengrondse parkeerplaatsen

  • Gemeenschappelijk binnenplein

  • Gemeenschappelijke tuin & privatieve terrassen

  • Aanleg groencorridor & hoogstamboomgaard

Contacteer ons

7 + 2 =